Expozitie de Pasari Exotice


Expozitie de Pasari Exotice

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1982, a intrat în circuit turistic Expoziţia Păsări exotice şi de decor amplasată în imediata apropiere a Microrezervaţiei.Pe o suprafaţă acoperită de 100 mp, în voliere mari, cu compartimentare adecvată pentru hrană, cuibărit, zbor şirepaus pot fi admiraţi reprezentanţi ai diferitelor specii de păsări din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee şi America de sud.

pasari exotice litoral


Dintre vertebratele terestre pasările reprezintă grupul cel mai bogat în specii, însumând ¾ din totalul acestora.Expoziţia de Pasări exotice şi de decor, îmbogaţită an de an, oferă vizitatorilor de toate vârstele posibilitatea de a se recrea într-un mod plăcut şi instructiv, putându-şi lărgi orizontul cunoaşterii asupra avifaunei diverselor zone bio geografice.Colecţia noastră reuneşte 16 specii de păsări exotice care corespund unui număr de peste 150 exemplare.

Este vorba de specii precum Marele şi Micul Alexader în diverse varietăţi de culoare, Peruşul Rosella cu o paletăcromatică deosebită, Papagalul nobil, Papagalul Jaco, peruşi ninfă sau fluerari, Pasarea paradisului, Peruşi ondulaţi cu un colorit variat precum şi alte specii de păsări de talie mică care atrag prin cântecul şi vioiciunea lor (Cinteza zebră, Turturica diamant).

Papagalii sunt consideraţi ca fiind cele mai inteligente păsări. Deosebit de interesantă este capacitatea lor de a imita vocea omului; explicaţia acestei disponibilităţi constă în faptul că neavând un limbaj vocal specializat, ca cel al pasărilor cântătoare, pot reproduce, prin învăţare imitativă, diverse manifestări sonore din mediul înconjurător,

cuvinte aparţinând limbajului uman, cântecul altor păsări şi alte sunete sau zgomote.În afara spaţiului expoziţional există şi un spaţiu de reproducere unde an de an, cu sprijinul specialiştilor şi a personalului calificat, s-au obţinut diverse varietăţi coloristice la unele specii.

În cadrul secţiei Păsări exotice şi de decor au loc şi diverse parteneriate, manifestări cultural-educative, expoziţii tematice sau permanente, consecrate anumitor evenimente specifice precum şi ghidaje sau lecţii de biologie extra-şcolare aplicate pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor sau studenţilor.

Sunt marcate evenimente precum Ziua Internaţională a Pasărilor prin oferirea de materiale promoţionale şi informative, vizitatorilor.